Bostadsmarknaden – 11 Augusti 2019

Augusti har anlänt snabbare än väntat och kvällarna börjar sakta men säkert bli mörkare och mörkare. Den tiden på året då den största delen av den svenska befolkning sätter på autosvar på mailen, lämnar bekymmer och måsten för avkopplande stunder i solen börjar glida mot sitt slut. Återigen börjar samhällets röra sig igen efter att varit i viloläge under den senaste tiden. 

Under tiden man suttit med nära och kära i en lummig park njutandes av eftermiddagssolen har det hänt ett par saker som kan ha flugit under radarn. Saker som ger oss en del ledtrådar över vad vi kan förväntas oss från bostadsmarknaden under hösten och vart priserna är på gång.

I detta inlägg kommer jag ta upp saker som man kan ha missat under semestertiden, och som är relevanta för den som aktivt är på marknaden. 

Sammanfattningsvis för er som inte vill läsa igenom hela artikeln så ser det ut som att den svenska bostadsmarknaden befinner sig för tillfället i en uppåtgående trend. Det finns däremot ett orosmoln i form av världsekonomin som kan komma och påverka den svenska ekonomin, och i sin tur den svenska bostadsmarknaden. Som köpare bör du avvakta till första veckan i september innan du agerar då utbudet kommer att dubbleras. Som säljare bör du försöka positionera dig att gå ut på den öppna marknaden veckan innan den sista Augusti för att inte försvinna bland lasset av objekt som publiceras. 

I mitten av juli släppte Valueguard sin rapport över de svenska bostadspriserna för junimånad och halva julimånad. Här framgick det att, som i vanlig ordning, att priser under junimånad gått ner. Det är inga konstigheter i samband med att många lägger tankar om bostäder på hyllan och semesternsinnet tar över. 

Ser vi däremot till helheten och jämför årets junimånad med junimånaderna för föregående år så kan vi konstatera att det skett en ökning 0,3 % och att det varit ett större antal försäljningar i år än tidigare. Det ger en signal om en starkare bostadsmarknad som stärks ytterligare av att bostadspriserna i hela riket ökat med 0,7 %. Denna trend fortsatte sedan in i juli som visar att bostadsrättspriserna i Stockholm steg med 1 % medan i Göteborg stod priserna stilla.

Enligt Statistiska centralbyrån (SBC) har huspriserna i 19 av 21 län också stigit under perioden maj – juli med 3 %.

Nu i veckan, den 12 augusti för att vara exakt, släpper Svensk Mäklarstatistik sin uppdatering vad gäller bostads- och småhuspriserna i juli. Min gissning är att den kommer visa oss om att priserna är fortsatt i en uppgående trend som tidigare och bör öka risktagandet hos både köpare och säljare. Det bör i sin tur öka utbudet och stärka priserna vilket medför till fler försäljningar och en fortsatt ökning av priserna. För tillfället skulle jag vilja påstå att den svenska bostadsmarknaden befinner sig i en uppåtgående trend. 

För stunden så ser det faktiskt ljust ut för den svenska bostadsmarknaden men längre bort i horisonten kan man se mörka moln. 

I ett försök att hålla inlägget någorlunda kort tänker jag inte djupdyka i detta orosmoln och hur det kan komma att påverka den svenska ekonomin, och sin tur svenska bostadsmarknaden. Det förtjänar ett eget inlägg för att klargöra alla olika faktorer. 

Den 31 juli sänkte USA:s central bank Federal Reserv(FED) styrräntan för första gången sen 2008 i hopp om att ge stöd till den amerikanska ekonomin och undvika en recession. Efter en ökning av styrräntan, som vår kära Riksbank gjorde, i december har man nu vänt seglet och riktar sig in på eventuella fler sänkningar. Sen dess har flera länder som Brasilien, Saudi Arabien, Nya Zeeland och Hong Kong följt FED:s spår och sänkt sin egna styrräntor. Den generella världsekonomi rör sig sakta men säkert mot en recession, och världens länder gör det de kan för att inte låta detta ske.

Om ni läser mitt tidigare inlägg om den europeiska centralbanken och dess agerande, så bör ni få någorlunda uppfattning om vart jag är på väg med detta. Kortfattat så finns det signaler som ger en indikation att hela världsekonomin närmar sig en nergående trend som i sin tur påverkar den svenska ekonomin och i sin tur bostadsmarknaden.

Skulle detta inträffa kan vi se en markant nergång vad gäller priserna på bostäder och småhus runtom i landet. När det här kommer inträffa låter jag vara osagt, men numera är det en fråga om när och inte om.

Om vi bortser från orosmolnet för stunden och fokuserar vad du bör göra som en aktiv köpare eller säljare på den svenska bostadsmarknaden idag. Som en köpare, som ännu inte hittat det du söker, uppmannar jag dig att invänta det stora utbudet som kommer mot slutet av Augusti. 

Det är ett lägre utbud idag på marknaden och det kan kännas som att det finns ingenting ute på marknaden. Kollar vi däremot på statistiken, som jag tagit fram från Hemnet, kan vi se att både aktiviteten och utbudet kommer öka mer och mer fram tills första veckan i September. Som en köparen rekommenderar jag dig att invänta utbudet innan du agerar, om det inte är ditt drömhem som dyker upp. Du kommer ha mer att jämföra med och kan eventuellt komma undan billigare med tanke på att säljarna måste konkurrerar med flera objekt. 

Som säljare, om man har planer om att avyttra sin bostad i september, ta gärna en funderare och försök göra ett snabbt ryck. Till skillnaden från köparna vill du gärna vara ute på marknaden innan alla andra publicerar ut sina annonser. Om du lyckas publicera din annons veckan innan resterande så tar du del av all den ökade trafiken som existerar utan att försvinna bland alla objekt som kommer ut. Om det går vägen kan du komma undan med en lättare försäljning, innan en öppen visning till en bra pris. 

Ett längre inlägg än planerat men hoppas ni fann det givande. Jag önskar er en fortsatt fantastiskt dag och se till att njuta så gott det går av de dagarna vi har kvar av denna underbara period. 

Allt väl,

/i.

About the author

Imran Kararic

Mäklare i Stockholm Stad, Östermalm.

Add comment

By Imran Kararic

Categories

Archives

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .