Bostadsmarknaden – 22 September 2019

September börjar närma sig sitt slut och hösten har anlänt. Träden fäller sina blad, fåglarna förbereder sig inför sin långa resan mot varmare breddgrader och en friskare luft omger oss alla. Tiden för promenader genom höstklädda alléer i tjocka plagg och vilostunder framför TV;n med tända ljus och värmande dryck är här. Förutom en mysigare stämning har september också bjudit på oerhört mycket information vad gäller den globala, och svenska, ekonomin. 

Målet med detta inlägget är att summera nyheterna som släppts under september och få er att snabbare förstå vad som sker för tillfället. All information som presenterats hittills är överväldigande och skickar olika signaler om vart bostadsmarknaden, och den svenska ekonomin, är påväg. För den som inte vill djupdyka in i artikeln finns det en kort summering nedan som ni kan läsa och få en hyfsad inblick om vad artikeln handlar om och vad vi är påväg mot. För er andra är det bara att fortsätta scrolla neråt för ett längre utlägg.

Sentimentet är fortsatt positivt vad gäller den svenska bostadsmarknaden. Det såldes rekordmånga bostäder under augustimånad och bostadspriserna ökade med 1 % genom hela riket. SEB tror att prisuppgången har de rätta förutsättningarna för att fortsätta klättra i en långsammare takt. Världsekonomin har däremot börjat sakta in som tvingat flera centralbanker världen runt att sänka sin räntor för att stärka sin egna ekonomi. Både USA;s FED och Europas ECB fortsätter stötta sina respektive ekonomier med räntesänkningar. I Sverige har Nordea släppt sin prognos om att Sverige står inför en lågkonjuktur. Arbetslösheten stiger och konsumtionen har minskat vilket innebär att det svenska folket börjat hålla hårdare om sina sedlar. Riksbanken fortsätter kommunicera en räntehöjning mot slutet av året och uppmannar hushållen att ta en funderare över hur stor ökning man klarar av. För tillfället är det ljust men en storm närmar sig raskt.  

I början av månaden kom den glädjande nyheten för alla bostadsägare. Svensk Mäklarstatistik släppte sin rapport som visade att bostadspriserna riket runt har ökat med 1%. Stockholm och Göteborg fick se en större ökning med hela 2%. Mitt senaste inlägg gällande marknaden visar sig därmed stämma och att bostadsmarknaden befinner sig i en uppåtgående trend. Pricken över i:et blev att det såldes rekordmånga bostäder under augustimånad som höjde sentimentet på marknaden ytterligare. 

Banken SEB och deras boprisindikator presenterade sedan att 57% av svenska hushållsägare tror på stigande bostadspriser. Jämför vi denna siffra med hur sinnesstämningen var under toppen av 2017 så trodde hela 76 % av svenska hushållsägare att bostadspriserna skulle fortsätta uppåt. Optimismen vad gäller bostadsmarknaden är fortsatt positiv, men vi befinner oss en bra bit bort från den tidigare höjden under 2017. SEB tror däremot att prisuppgångarna har bra förutsättningarna för att fortsätta stiga, sakta men säkert. 

I mitten av september kom även Valueguard ut med sin rapport som bekräftade tidigare uttalande om en starkare och stabilare marknad. Rapporten går i linje med vad Svensk Mäklarstatistik skrev i sitt uttalande. De undersökte också hur prisutvecklingen hade fortsatt under första halvan av september och såg en fortsatt uppgång i riket. Man noterade däremot att priserna har stannat av i Stockholm. Det blir intressant att se hur september slutar.

Något som gav resten av världsekonomin, i detta fall främst eurozonen, ett lyft var att den Europeiska Central Banken, ECB, valde att fortsätta stödja ekonomin genom att sänka deras ränta. Man meddelade samtidigt att man kommer ta upp stödprogrammet som lades ner i slutet av förra året. Stödprogrammet, i en kortare förklaring, innebär att ECB kommer erbjuda generösa lån till de europeiska länderna. Den som vill ha en bättre förståelse över vad det är jag skriver om kan läsa mer om det i en av mina första inlägg.

Fortsättningsvis tog FED samma steg och sänkte sin ränta med ytterligare 0,25 procentenheter för att säkra upp inför risker som man ser. Det man ser som största hotet för tillfället är handelskriget mellan Kina och USA, men ser en svagare trend även globalt. Detta är den andra sänkningen som gjorts sedan finanskrisen 2008, och om Donald Trump får som han vill, blir det inte den sista.

För stunden ser det faktiskt ut som att bostadsmarknad är i en fortsatt uppgående trend med både en högre aktivitet och ett positivare sentiment. Något som däremot bör väcka ett frågetecken är varför de olika institutionerna känner att de måsta stödja, och stärka sin ekonomin. Flera centralbanker världen runt har följt ECB;s & FED;s spår och sänkt sina egna räntor. För stunden finns det en optimism på marknaden men vi ser, återigen, mörka moln i horisonten. 

Någon som är orolig är Nordea som släppte sin konjukturrapport i början av månaden med ett par oroväckande uttalanden. Man förutspår en avmattning i den svenska ekonomin och man räknar med en lågkonjunktur. Hushållen har blivit mer försiktiga när det kommer till investeringar, arbetslöshetens stiger och en svagare konsumtion bidrar till denna slutsats. Man börjar även se signaler om att Europa överlag rör sig mot en recession och att Tysklands bräckliga ekonomi går svagare och svagare. Man är medveten om att centralbankerna kan fortsätta stödja sina ekonomier, som de gör för stunden, men man menar att det ökar i sin tur risken att försätta hela världsekonomi i en helt annan kris.

Två veckor efter Nordeas prognos kom SBC, Statistiska centralbyrån ut med att arbetslöshetssiffror har ökat till 7,1%, vilket var ett utfall som var mer negativt än väntat. Diverse analytiker menar att arbetsmarknaden har nu vänt, att den viker snabbare än tänkt som stärker trovärdigheten i Nordeas rapport. Oroligheter har dykt upp när det kommer till Riksbankens agerande. Väljer man att fortsätta med sin ränteprognos om att höja reporäntan vid årets slut kan arbetslösheten öka upp till 8% menar man.

Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling, OECD, släppte sin prognos om att den globala ekonomin kan komma och bromsa in till följd av handelsspänningarna världen runt. Om prognosen skulle stämma skulle det innebära den svagaste tillväxttakten sedan finanskrisen 2008. Det kan vara ytterligare ett tecken på att världen är på väg mot en recession.

Riksbanken släppte sitt pressmeddelande den 5 september. De lämnande reporäntan oförändrad på – 0,25% och tryckte på att det kommer komma en höjning av reporäntan vid årsskiftet. Detta pressmeddelande kom innan oroligheterna kring ökningen av arbetslösheten, en svagare inflation och innan sänkningen av de globala räntorna presenterades. Riksbanken och dess chef Herr Ingves höll däremot ett tal den 18 september där han varnade det svenska folket om att en höjning är fortfarande aktuell och att hushållen ska sätta sig vid köksbordet och ta reda på vad man klarar av.

Så vart är den svenska ekonomin, och i sin tur den svenska bostadsmarknaden, påväg? 

I mitt nästa inlägg kommer jag göra en djupare analys av den informationen som jag presenterat idag. Om världen är påväg mot sin nästa recession, hur kommer det påverka bostadspriserna? En tillbakablick över hur det gick för bostadspriserna under 2007-2008 kanske kan ge oss en ledtråd eller två.. 

Mer om det nästa gång!

Önskar er alla en fantastisk söndag,

/i.

About the author

Imran Kararic

Mäklare i Stockholm Stad, Östermalm.

Add comment

By Imran Kararic

Categories

Archives

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .