Bostadsguiden – Att hitta sitt nya hem

Nu har du förhoppningsvis ditt lånelöfte klart,och om du är ambitiös, gjort en kalkyl där du kan se hur din månadskostnad kommer påverkas beroende på vad du köper. Känn efter hur mycket du är bekväm med att betala i månaden med avgift, ränta och amortering och låt det påverka dina kommande val för ditt nästa boende.

Då var det dags att börja leta efter ditt nya hem och i den här artikeln vill jag ge er mer konkreta tips om hur ni kan hitta det ni söker. Den klassiska vägen via Hemnet är fortfarande det främsta sättet att hitta en ny bostad på, men jag vill ger ett par knep som kommer ge er ett övertag gentemot andra köpare och intressenter. 

Det vi kommer gå igenom är Hemnet, Booli och underhandsaffärer. I slutet av artikeln kommer jag bifoga en mall som mina klienter idag använder för att ligga ett steg före den vanlige bostadsköparen. En kort summering kommer nedan i vanlig ordning och för er som vill åt detaljerna finner ni den under sammanfattningen.

En stor del av alla objekt på Hemnet publiceras i vanliga fall på fredag och lördagsförmiddagarna. Booli ger dig tillgång till objekt som är mer dolda. Det finns en underhandsmarknad idag som du enbart kan nå igenom en fastighetsmäklare. Maila alla aktiva mäklarbyråer i det specifika området som du är intresserad av och använd dig av min mall som du hittar i slutet av artikeln. Fastighetsmäklare kan använda sig av skarpa köpare för att få in nya uppdragsavtal.

Hemnet hade under 2018 i snitt ca 6 300 000 unika besökare per månad. Det är nästan lika med 2/3 delar av Sveriges befolkning som besöker hemsidan minst 1 gång under en månad. Den här plattformen är den primära platsen där man kan hitta bostäder som är till salu. När ett objekt annonseras på Hemnet är det ett skarpare läge med att sälja sin bostad än med de andra vägarna jag kommer diskutera senare. Här laddas de kontinuerligt upp nya bostadsannonser men det finns främst två dagar då det kommer ut mer objekt än annars, som de flesta hemnetfantasterna idag är medvetna om.

Varje fredag och lördag förmiddag publicerar majoriteten av fastighetsmäklare ut sina objekt på Hemnet. Ni som läst mitt tidigare inlägg om Hemnet Trends vet att det inte är statistiskt den bästa dagen att publicera sin bostadsannons, men majoriteten kvarstår vid det valet. Det innebär att på fredagar och lördagsförmiddagen bör ni ha ett extra öga på Hemnet för att se vad som dyker upp. Det är alltid bra att regelbundet ha ett öga på hemsidan då det kan dyka upp objekt under de resterande dagarna, men inte i närheten av samma kvantitet som på fredagar och lördagar.  

Booli är en hemsida som förutom visar publicerade bostäder på marknaden samlar in en stor del data om slutpriser. Man kan använda sig av Booli för att få en värdeindikation om vad ens egna bostad kan vara värd, men är inte lika preciserad som en värdering från en fastighetsmäklare. En sak som alla inte vet om är att Booli fångar upp fler objekt än Hemnet.

Till skillnad från Hemnet så fångar Booli upp objekt som vi i mäklarbranschen brukar kalla för Kommande/ På gång”. I de vanligaste fallen är det objekt som ägarna för diverse anledningar inte vill gå ut på skarpt på den öppna marknaden. 

Det kan vara att man inte vill gå ut på den öppna marknaden då man vill sköta det hela mer diskret och inte vill visa grannarna att man planerar på att flytta. En annan anledning kan vara att man sitter i en position där man är redo att sälja sin bostad men enbart till ett specifikt pris. Det kan även vara ett objekt som varit ute på marknaden nyligen men inte blivit såld, och ska ut på marknaden snart igen vilket kan ge er ett övertag i en förhandling. 

Utöver dessa exempel finns det flera andra anledningar om varför man väljer att ta en diskretare kanal att avyttra sin bostad på, men i ert fall kan ni genom Booli hitta de mer gömda bostäderna.

Pröva ett experiment genom att ni söker på en valfri ort på Hemnet, och sedan Booli. I de flesta fallen bör ni kunna se att Booli förmodligen har fler bostäder till salu än Hemnet. Här kan ni eventuellt hitta objekt som majoriteten av personer som är aktiva i marknaden inte vet existera. 

En annan sak som jag rekommenderar alla mina klienter att göra som letar efter en bostad är att ta kontakt med alla mäklarbyråer som är aktiva inom det specifika området man söker. Det är för att det finns ytterligare en bostadsmarknad som enbart existerar bakom stängda dörrar och benämns oftast som ”Underhand

Det är en marknad som du enbart idag kan få tillgång till genom att du tar kontakt med en fastighetsmäklare. I få ord är det som så att fastighetsmäklare kan ha objekt som det inte får marknadsföra överhuvudtaget, utan enbart får slussa interna klienter till efter en noggrannare bearbetning. Det kan även vara objekt som en fastighetsmäklare sedan innan besökt och vet att om den specifika säljaren får ett bud presenterat för sig kan den släppa bostaden, trots att de är lite veliga. 

Jag bifogar en mall nedan som ni kan använda er och maila ut till de kontoren som är aktiva i det området ni söker. 

För den skicklige fastighetsmäklaren kan det här också användas som ett verktyg för att få in specifika uppdrag. I många fall har väletablerad fastighetsmäklare bra vetskap om vart olika objekt finns i området, vilket gör att mäklare som får höra att en köpare letar efter en 3:a med specifika krav kan ringa till en person den tidigare träffat och informera om att den har en köpare. Det kan leda till en affär som går underhand t.ex, och om inte kan det i många fall leda till ett uppdragsavtal.

Mallen nedan är ett förslag och ni kan givetvis göra om den i den mån ni vill. En sak som jag rekommenderar är att vara ganska öppna med er budget. Saken är att om ni inte kör med öppna kort, utan anger 500 000 kr mindre än vad ni faktiskt har, kan det resultera i att ni missar ett boende som ni faktiskt hade tyckt om och har råd med. Det kan vara läskigt att blotta sin budget och att man blir rädd för att fastighetsmäklaren kommer använda det emot än. Det är däremot ni som har kontrollen när det kommer hur mycket pengar ni vill spendera.

För varje bostad ni ser som ni vill agera på så måste ni sätta upp ett Target Price och ett Max Price. Genom att använda den här taktiken och hålla er till den kommer ni aldrig lägga ett bud som ni inte är bekväma med. Om mäklaren säger att det krävs 100 000 kr till för att få ihop affären så var iskall och tacka nej. Sen kan ni låta det gå en dag eller två, speciellt om det är ett underhandsobjekt, och verkligen fundera över saken. Är ni villiga att sträcka er över det satta Max Price, gör det, men villkora gärna budet med en tidsbegränsning så affären går i hamn. 

Nedanför hittar ni mallen och hoppas ni fann inlägget givande och att ni lyckas hitta ert nya hem. 

Önskar er en glad andra advent!

Varmaste hälsningar,
/i.

Mall
Obs Nina & Daniel är fiktiva personer.

”God dag,

Mitt namn är Nina och tillsammans med min sambo Daniel är vi på jakt efter en ny bostad i ert område. Det vi söker är en bostad om X rum runtom Y kvm med en avgift om max Z kr. Några andra krav vi har är att det måste vara…….

Vi har en budget mellan X – Y kr som vi har planerat att använda till vårt nästa boende och om ni har något som stämmer överens med det vi söker får ni gärna höra av er.


Ni når oss på (Ninas mail) eller (Daniels mail)  samt på mobilnumret(Nina) & mobilnumret(Daniel).

Ha en fortsatt trevlig dag och stort tack!

About the author

Imran Kararic

Mäklare i Stockholm Stad, Östermalm.

Add comment

By Imran Kararic

Categories

Archives

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .