Som väntat lämnade Riksbanken besked den 25 April 2019 om att man kommer ändra sin prognos vad gäller räntehöjningar för kommande år. Om man läste mitt tidigare inlägg gällande Europeiska Centralbankens prognos kommer detta inte som en chock.
I det inlägget nämnde jag att sannolikheten att Riksbanken skulle höja räntan och fortsätta med sin prognos var låg. Riksbanken valde nu att ändra sin prognos till att i en “långsammare” takt höja räntan. Det man hänvisar till är att man är orolig över omvärlden och hur det kommer utvecklas framöver, men den främsta faktorn är svenska hushållens skuldsättning. Den nya prognosen visar att en ny räntehöjning kan komma i slutet av 2019 eller i början av 2020, vilket jag har svårt att se.
Det här är positivt för bostadsmarknaden då man väljer att fortsätta ge köparna stöd genom att låta räntan vara låg. Det vi kan kom och se är en mer aggressiv marknad framöver där priserna kan komma och röra sig uppåt en bit. Min teori är att vi kommer se ytterligare en uppgång vad gäller bostadspriserna i kommande rapport från Mäklarstatistik den 10 juni. Det bör i sin tur föda ytterligare styrka som låter marknaden klättra vidare.
Ett par nyhetskanaler släppte för ungefär en vecka sen att priserna ,vad gäller privatägda bostäder i Sverige, sett en uppgång på närmare 1%. Något som många inte vet är att det generellt sker en uppgång i marknaden under april- och majmånad. Jämför man med april förra året så har priserna på bostäder enbart ökat med ca 0,2 %. Det är inte lika imponerande men något som däremot är intressant är att transaktionerna, hur många affärer som gjorts, ökade med drygt 10 % från tidigare år. Det bör man se som att köpare och säljare har kommit närmare varandra vad gäller prisbilden vilket är positivt.
Kortsiktigt känns det som att en starkare sommar och höst väntar den svenska bostadsmarknaden jämfört med föregående år. Köpare och säljare fortsätta som nu och förhoppningsvis bygga en bra grund för bostadsmarknaden.
Långsiktigt däremot är jag orolig över vad som kan komma och ske den dagen när Riksbanken är tvungna att höja räntan. Idag vågar man inte höja räntan för att svenska hushållens skuldsättning är för hög och då väljer man att avvakta. Risken att slänga den svenskan ekonomin i nedgående spiral är för stor så planen nu är att….?
I Sverige har vi haft en stigande skuldsättning sedan 1996 och det vart en mindre inbromsning tack vare amorteringskravet. Om skuldsättningen fortsätter öka så betyder det att för varje dag som går, blir det svårare och svårare för Riksbanken att höja räntan.
Exakt vad som kommer att ske vågar jag inte spekulera i men något positivt kommer det absolut inte att vara.
Ha en fortsatt fantastisk lördag.
Allt väl,
/i.