ECB lämnar räntan oförändrad

I början av året kommenterade jag Riksbankens besked om att höja räntan och att det inte såg ljust ut för bostadsägare som funderar att flytta det kommande året. Sedan dess har storbankerna följt riksbankens led och höjt bolåneräntorna som gjort osäkra köpare ännu mer rädda. Det här var något som stärkte min tro om att en låg konjunktur skulle komma någon gång runt sommaren 2019 och bostadsmarknaden generellt skulle röra sig nedåt.

Nu tidigare i veckan var det Europeiska centralbankens tur att presentera sin prognos för att kommande året. Kortfattat kan man säga att ECB;s prognos stärkte min tes att en lågkonjuktur är på gång, men möjligtvis att den inte kommer lika fort som jag tidigare trott. Man har sänkt sin optimistiska syn för Europa och hänvisar främst till negativa aspekter som sker runtom eurozonen med Brexit och en generell ökning av protektionism. 

I ett försökt att hålla den kommande recessionen borta har ECB nu valt att avvakta med några form av räntehöjningar på sina egna lån. Man har också gått ut med att man kommer fortsätta erbjuda lån med låga räntor som är bundna över en längre period för att ge Europas ekonomi mer stöd.

Vad det bör innebära för Sverige och dess bostadsmarknad är att Riksbanken vid all förmodan inte kommer höja räntan något mer detta år. Det man måste göra är att sänka sin egna repobana och följa ECB som själva kommer avvakta till 2020 innan ytterligare höjningar. Det bör i sin tur ge en mer positiv syn för bostadsmarknaden där vi har köpare och säljare som pustar ut för stunden. 

Nödvändigtvis kommer vi inte se en uppgång vad gäller priser på bostäder, om inte köpare och säljare rusar ut på marknaden i hopp om att förändra sin bostadssituation. Vid största sannolikhet, om vi tittar enbart från detta perspektiv, har vi fortfarande en stabil och långsammare marknad nu under året.

Vill ni läsa mer om mina tankar kring marknaden så hänvisar jag er till den här artikeln jag skrev i början av året.

Länk:
http://imrankararic.com/riksbanken-hojer-reporantan/

Tack för denna gång,
/i.

About the author

Imran Kararic

Mäklare i Stockholm Stad, Östermalm.

Add comment

By Imran Kararic

Categories

Archives

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .