Bostadsmarknaden – 3 November 2019

God förmiddag mina damer och herrar,

Hoppas att helgen bjudit på skräckinjagande äventyr, lite bus eller godis och ett och ett annat skratt. Vi befinner oss nu i början av november med en kallare vinterkylan som börjar omfamna oss alla. Sen min senaste analys av bostadsmarknaden har det kommit fler signaler om vart bostadsmarknaden är på väg. Federal Reserver, Europeiska Centralbanken och Riksbanken har alla gått ut med nya räntebesked som ger oss vissa indikationer. Valueguard släppte sin rapport om vad som hände med bostadspriserna under september och halva oktober. SEB kom ut med sin  bostadsindikator som visar hur sentimentet är på marknaden för tillfället och här kommer en kortare summering av all dess information. Den som inte vill ta sig igenom hela inlägget hittar summeringen nedan, för er andra är det bara att läsa vidare. 

Valueguard visar en fortsatt uppåtgående trend med bostadspriserna som ökar med 0,4 procent. Antalet försäljningar är också 10 procent fler än föregående år under samma period. Riksbanken lät reporäntan vara oförändrad men fortsätter kommunicera en höjning i december. Den Europeiska Centralbanken håller sig till sin egna ränteprognos och håller kvar sin rekordlåga ränta som är positivt för Eurozonen. Federal Reserve sänkte sin styrränta för tredje gången i rad som fick den amerikanska börsen att nå en ny toppnotering. SEB:s bostadsindikator visar att sentimentet på bostadsmarknaden är högt och att allt fler tror på stigande bostadspriser. Min åsikt vad gäller stigande bostadspriserna på långsikt börjar bli positivare men den kommande lågkonjunkturen kommer vara intressant. 

Valueguard uppdaterade sitt prisindex för privatägda bostäder i mitten av oktober. Deras index visade att priserna på både bostadsrätter och villor ökat med 0,4 procent i Stockholm och i resten av riket. En sakta och säker uppgång fortsätter. Något som stärker bostadsmarknaden ytterligare är att antalet försäljningarna har ökat med 10 procent jämfört med förgående år. Valueguard jämför också det här kvartalet med samma period under 2017. Det visar oss att antalet försäljningar är 5 procent högre i år än vad det var år 2017. Man bör däremot ha i åtanke att under samma kvartal, men för två år sedan, började bostadspriserna sin nergång och sentimentet på marknaden vart sämre. Det innebär att man inte ska ta den jämförelsen som att bostadsmarknaden är bättre idag än vad den var år 2017. 

Riksbanken kom ut med sin penningpolitiska rapport den 24 oktober. Min tro inför den här rapporten var att Riksbanken skulle kommunicera att det inte är aktuellt med en räntehöjning i december. Den här tesen kom jag fram till i samband med den datan som presenterats sedan Riksbankens senaste rapport. Jag hade dessvärre fel och man kommunicerade i den senaste rapporten att en räntehöjning fortfarande kommer att ske. Reporäntan kommer att höjas från – 0,25 procent till 0,00 i december. Riksbanken säger däremot att efter den här höjningen kommer reporäntan att stanna på 0,00 procent över en längre period. En av anledningarna till att man fortsätter med räntehöjningen, tror jag, är att ha något form av försvar kvar. Skulle det ske någon form av ekonomisk rubbning och det drabbar den svenska ekonomin negativt, måste Riksbanken ha något redskap kvar att stimulera ekonomin med. Att sänka reporäntan från ett positivt tillstånd till ett negativt kan bidra till en mindre effekt, men vid all förmodan kommer det inte räcka. Ni kan läsa mer om hur Riksbanken agerade sist när Sverige drabbades av ekonomisk kris. Ni bör få en bättre uppfattning över hur maktlösa och sårbara vi är idag, om något inte går som planerat.

Den Europeiska Centralbanken, ECB, fortsatte med sin ränteprognos och lät räntan ligga kvar på – 0,50 procent. Man kommunicerade att en räntehöjning inte kommer ske inom en snar framtid och att en räntesänkning kan komma att ske om det blir nödvändigt. ECB:s plan är att nu låta rätan den ligga kvar på denna nivå och invänta en positivare tillväxt inom euro-zonen. Det här är något som stärker Europas ekonomi, och indirekt Sveriges. Man ser däremot fortfarande osäkerheter kring tullkriget mellan Kina – USA och Brexit som tynger Europa.

Federal Reserve, FED, sänkte sin styrränta för tredje gången i rad, men kommunicerar att man kommer ta en paus med räntesänkningarna för stunden. Man vill gärna se att inflationen stiger rejält innan man sänker räntan mer. I samband med sänkningen tog sig den amerikanska börsen till en ny rekordnivå som bör öka det ekonomiska sentimentet ännu mer. Vad som orsakat dessa räntesänkningar är att den makrodata som kommit under senaste tiden varit svag, och man är orolig för en kommande lågkonjuktur. Handelskriget mellan Kina – USA och Donalds Trump olika agerande är två saker som bidragit till den svagare makrodatan och som gör att den amerikanska ekonomi känner osäkerhet. Idag är FED:s styrränta mellan intervallet 1,50 – 1,75 procent som innebär att man kan fortsätta med räntesänkningar om det behövs.

Så vad innebär allt den här informationen? Om man har följt mina analyser under året bör man vara medveten om vad världens olika centralbankerna haft för sig. Att man har stimulerat och stärkt sin egna ekonomi för att undvika en lågkonjuktur. Den här stimuleringen har börjat ge effekt och det mörka molnet som legat vid horisonten börjar klarna upp. Den långsiktiga bilden över de svenska bostadspriserna börjar bli positivare och positivare. Förutsättningarna för att den uppgående trenden som vi befinner oss idag fortsätter ökar. 

SEB:s bostadsindikator visar att sentimentet på marknaden är fortsatt högt. Det ska bli spännande att se hur Riksbankens fortsatta kommunicering om en räntehöjning i december påverkar  sentimentet. Min tro att den i princip är obetydlig och att det svenska folket räknar med att de låga räntorna är här för att stanna.

Fortsätter tron om stigande bostadspriser vara hög, med en omvärld som visar en positiv ekonomisk tillväxt, ser jag inget annat utfall än ökade bostadspriser. Lågkonjunkturen är fortfarande aktuell och kan vara något som påverkar bostadssentimentet och sin tur priserna, men det är för svårt för mig att avgöra om det blir en stor eller en liten sättning. En sak, som jag alltid går tillbaka till, är att ju högre bostadspriserna klättar desto större blir risktagandet hos de blivande bostadsägarna. 

Har ni några frågor eller funderingar gällande er egna bostad var inte rädd för att ta kontakt via Instagram, Linkedin eller genom kontaktformuläret.

Ha en fortsatt trevlig söndag,
/i.

About the author

Imran Kararic

Mäklare i Stockholm Stad, Östermalm.

Add comment

By Imran Kararic

Categories

Archives

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .