Bostadsmarknaden – 24 November 2019

Bostadsmarknaden såg en mild nergång under oktober månad om 0,1 procent, men visade en tydlig indikation om att köpare och säljare hittat varandra. Sentimentet är något mindre men positiva nyheter från Nordeas Chefsekonom och SBAB bör ge bostadsmarknaden ytterligare styrka. Kalkylräntan sänktes hos SBAB som kortfattat innebär att man kommer kunna låna mer. Riskerna ökar i samband med det här som Riksbanken trycker på. Bostadsmarknaden är i en fortsatt uppgång och bostadspriserna bör fortsätta stiga det kommande året. 

Bostadsmarknaden såg en mild nergång under oktober månad enligt Valueguard, vilket tillhör det normala. Man såg en mindre nergång på 0,1 procent i prisindexet men antalet gjorda försäljningar under oktober månad var 10 procent större än under samma period år 2018 samt 2017. Det är en tydlig indikation om att dagens köpare och säljare har hittat varandra på de nuvarande marknadsnivåerna. Valueguard har även undersökt prisutvecklingen i Stockholm och Göteborg under första halvan i november. Stockholmspriserna fortsätter visa en positiv trend med en ökning om 1 procent medan bostadspriserna i Göteborg backar 1 procent.

SEB:s boprisindikator uppdaterades nyligen som visar hur sentimentet på bostadsmarknaden är för stunden. Mellan den 29 oktober till den 5 november genomfördes 1000 intervjuer med olika privatpersoner som visade att sentimentet på bostadsmarknaden har sjunkit. Förra månande var det hela 60 procent som trodde på fortsatt stigande bostadspriser. Det har nu skett en minskning med 3 procent men i det stora hela befinner sig bostadsmarknaden fortfarande på en stark nivå. I samband med de positivare nyheterna de senaste veckorna är min teori att antalet privatpersoner som tror på fortsatt stigande bostadspriser, att öka. Vi bör se en ökning till årsskiftet.

En av de positiva nyheterna är en artikel som Di släppte nyligen. Chefsekonom Annika Winsth på Nordea uttalade sig i en podcast om att bostadspriserna idag är för låga. Hon menar att om Riksbankens kommunikation stämmer, och att dagens räntenivå är här för att stanna under en längre tid framöver, är dagens bostadspriser för låga. Hur mycket hon anser att priserna bör öka är ingenting som har rapporterats. 

En av nyheterna som jag fann mest intressant, och som är den främsta anledningen till att jag skriver den här bostadsmarknadsanalysen, är nyheten från SBAB. Man kommer att sänka sin kalkylränta. Vad det innebär i så få ord som möjligt är att privatpersoner kommer kunna låna mer pengar hos SBAB än tidigare. Kalkylräntan är en räntesats som används av banker när man ansöker om t.ex ett lånelöfte. Det är en ränta som används för att stresstesta en persons ekonomi. Klarar den här personens ekonomi kostnaden av det här lånet, om räntesatsen skulle ligga på t.ex 7 procent. Banken räknar då hypotetiskt att räntan en dag skulle befinna sig på de nivåerna, behöver din ekonomi kunna klara det, istället för 1,35 procent som är det vanligaste fallet idag. 

Det här är något jag finner oerhört intressant och det ger oss en signal om stigande bostadspriser de kommande åren. SBAB är ett helägt statligt bolag som är först ut på bollen i och med den här sänkningen. Anledningen till sänkningen, enligt SBAB, är att man kommit till insikt att nuvarande räntenivåer är här för att stanna och att amorteringskravet gör att belåningsgrader sjunker snabbare. Genom att sänka kalkylräntan ger man bostadssökande mer möjligheter, framföra allt den yngre generationen, att köpa sitt nya drömhem.

Min teori är att de andra storbankerna har börjat undersöka möjligheterna att sänka sina egna kalkylräntor för att konkurrera med SBAB. Om kalkylräntor börjar användas som ett redskap för att attrahera nya kunder till respektive bank, kommer vi se högre bostadspriser. Privatpersoner kommer kunna belåna sig mer och använda denna summa på bostäder. Den här handlingen som SBAB gjort, och det som kan komma att följa, är ett stort positivt tecken för bostadspriserna. 

Samtidigt som det ser positivt ut för bostadspriserna ökar den fortsatt risken för den svenska ekonomin. Riksbanken lyfter att riskerna för den finansiella stabiliteten i Sverige har ökat sen i våras. Man pekar fortfarande på brexit, handelskriget mellan USA och Kina samt hushållens skuldsättning. Den här skuldsättning kan komma att öka markant om det blir en tävling om vilken bank som kan sänka sin kalkylränta mest.

Trots Riksbankens varningar är jag rädd att privatpersoner och media inte kommer lyssna. Vi kommer vid all förmodan se en fortsatt uppgång under det kommande året och jag personligen, ser inga hinder som kan stoppa uppgången idag. En sak som jag vet är säkert är att när det en dag smäller, då kommer det att smälla.

Ha en fortsatt trevlig söndag,
Imran. 

About the author

Imran Kararic

Mäklare i Stockholm Stad, Östermalm.

Add comment

By Imran Kararic

Categories

Archives

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .