Bostadsmarknaden – 26 Januari 2020

Året har börjat och likaså har bostadsmarknaden tagit fart igen, eller har den?

Rapporter visar att bostadspriserna i genomsnitt steg med 5 procent under 2019, att bostadspriserna var mer eller mindre oförändrade under december och att sentimentet är ligger en trygg nivå. Utbudet på Hemnet, gällande stockholmsområdet, är på en låg nivå som vi inte sett sedan jaunari 2017. Tittar vi på historiken kan vi utläsa att utbudet bör nå sin topp mellan vecka 20 – 22. Det låga utbudet, tillsammans med den stora efterfrågan, gör att dagens bostadsmarknad är till säljarens fördel vilket bör nyttjas för alla som funderar på att avyttra sitt boende under kommande månaderna.

Bostadspriser: Valueguard

Det prisindex som Valueguard utvecklat,som följer både villor och bostadsrätter,  sjönk med ca 1% i decembermånad. Ingenting som är utöver det normala då december är en säsongmässig svag månad för bostadsmarknaden med jul och nyår runt hörnet. Justerar man prisindexet efter säsongen så får man istället en ökning om 0,6 procent. Kort och gått så har bostadsmarknaden fortsatt sin försiktiga klättring under decembermånad, lite som jag förutspådde i min senaste bostadsmarknadsanalys.

Vi får också en smygtitt in i första halvan av januari där det ser ut som att bostadspriserna har ökat ytterligare med 1 procent i Stockholmsområdet. Min tro är att 1 procent är för lite och att vi kommer se en starkare januari än det.

Bostadspriser: Mäklarstatistik 

14 Januari släppte Mäklarstatistik sin rapport och med nyheten att bostadspriserna steg i snitt 5 procent i hela riket under 2019. Priserna blev oförändrade under december enligt mäklarstatistik, med ett undantag gällande villorna i Stor-Göteborg som ökade med 1 procent. Man nämner även att året 2019 var ett år med stora försäljningsvolymer där det både såldes rekordmånga villor och bostadsrätter än någon gång tidigare. Det känns som man kan gräva djupare om varför den här utvecklingen skett, men det lämnar jag till någon annan dag. 

Hemnets låga utbudet

Bostadspriser, bostadsmarknad, sälja bostad, köpa bostad
Utbudet senaste 6 åren på Hemnet.

Ni som är aktiva på bostadsmarknaden har säkerligen märkt är att utbudet på Hemnet är fortsatt lågt, trots att vi är i slutet av januari. Det har inte dykt upp lika många objekt som man trott att det skulle göra efter decemberuppehållet. Tittar man på den statistik som Hemnet har vad gäller deras utbud, främst tittar vi på Stockholms kommun, kan man se att senaste gången utbudet var lika lågt som det är idag var under januari 2017. 

Vi kan också utläsa från statistiken att under de senaste 6 åren har utbudet varit som störst på Hemnet under veckorna 20 – 22. 

SEB:s Boprisindikator och Reporäntan

Som jag tidigare nämnde i ett tidigare inlägg såg jag framemot att ta del av den kommande SEB:s boprisindikatorn i samband med höjningen av reporäntan. Rapporten har nu släppts och min egna åsikt är att den var positiv. Det är mindre personer som tror på stigande bostadspriser, och även mindre personer som tror på fallande bostadspriser. Båda grupperna har gått över till att tro på stillastående bostadspriser framöver, som resulterar i att den gruppen nästan ökat med 100 procent. 

I min mening visar det en hälsosam inställning till bostadsmarknaden efter höjningen av reporäntan, men tron om att Riksbanken kommer höja reporäntan till ca 0,50 procent mot slutet av året är felaktiga. Den här parametern kommer vara viktigt under hela 2020 och kommer visa oss vilket håll priserna rör sig mot.

Analys av den nuvarande bostadsmarknaden 

Vi ser att bostadsmarknaden befinner sig fortfarande är i en uppåtgående trend, och att den kommer fortsätta drivas upp ytterligare i samband med det låga utbudet. Egna iakttagelser jag gjort är att det mesta som publiceras på Hemnet får ett enormt tryck, och försvinner snabbt till högre kvadratmeterpriser. Efterfrågan på bostäder är stor med många personer på jakt efter ett nytt hem, men det finns inte tillräckligt för att tillgodose den efterfrågan. 

Ett exempel på det här var en bostad här på Östermalm som en köpare köpte i slutet av 2018 för en köpeskilling om 9 500 000 kr. Den personen nyttjade bostaden där under 2019 och gjorde enbart om ytskikten i lägenheten, och lägenheten såldes i början av året för 12 250 000 kr. Det ger en bild över hur marknaden är för stunden och vilket tryck det är på bostäder. 

Det innebär att du som går i säljtankar bör överväga att pröva den öppna marknaden för stunden. Min rekommendation är att använda det låga utbudet och den stora efterfrågan på marknaden för att maximera dit slutpris. Det här bör också göras innan vecka 19 för att ta vara på det låga utbudet och undvika så mycket konkurrens som möjligt. 

Önskar er en fortsatt trevlig söndag!

Varmaste hälsningar,
/i.

About the author

Imran Kararic

Mäklare i Stockholm Stad, Östermalm.

Add comment

By Imran Kararic

Categories

Archives

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .