Bostadsmarknaden – Året 2019 och vad väntar under år 2020?

Bostadsmarknaden har i början av 2019 varit osäker med en starkare tro om fallande bostadspriser. Under sommaren såg vi ett trendbrott då sentimentet vände och den svenska befolkningen började tro på stigande bostadspriser. Idag ser det ljust ut för bostadsägare under 2020 med en ökning i antalet sålda objekt, en minskning av den genomsnittliga försäljningstiden och en ökning i budpremien. Det finns fortfarande faktorer som kan påverka sentimentet på bostadsmarknaden under kommande år, men i dagsläget ser det positivt ut. Det kommer bli spännande att se vad som händer efter räntehöjningen och hur det påverkar sentimentet. God fortsättning och önskar er alla ett framgångsrikt 2020.

Året 2019, en dystrare början men ett positivare slut
Blickar vi tillbaka till årets början var bostadsmarknaden minst sagt osäker. Enligt Hemnets köparbaromheter och SEB:s boprisindikator trodde  34% av det svenska folket att bostadspriserna skulle fortsätta nedåt, 15% trodde att priserna skulle stiga medan resterande av befolkningen inte visste. Osäkerheten och tron på negativ prisutveckling vad gäller bostadspriserna fortsatte fram tills sommaren. Under sommaren skedde det ett trendbrott och vi såg att optimismen hos den svenska befolkningen började öka med en tro på stigande bostadspriser. Sakta men säkert omvandlades det negativa sentimentet till ett positivt och Hemnet slog besökarrekord under vecka 35 med fler besök än någonsin tidigare. Bostadsmarknaden skiftade och fler och fler började tro på stigande bostadspriser. Nu befinner vi oss i slutet av året och utbudet har varit väldigt lågt under hela december. Få objekt ute i Stockholmsområdet, en starkare tro om stigande bostadspriser och en majoriteten av mäklarkåren tycker säljare och köpare börjar möta varandra. Den genomsnittliga försäljningstiden har minskat från tidigare 21 dagar till 19 och budpremien har gått från ett genomsnitt om 4,1 % till 7,0 % i Stockholm. Bostadsmarknaden befinner sig för tillfället i en uppgående trend och bör fortsätta sin uppgång under året 2020.

Året 2020, finns det risk för en kommande krasch? 
Så vad kommer att ske med bostadsmarknaden under året 2020? I dagsläget ser jag inte några direkta hot som kommer tynga bostadspriserna under det kommande åren. Det finns däremot en del risker som ligger i luften.

Riksbanken
Riksbanken höjde, som väntat, reporäntan till 0,00 % nu i december som fick en del kritik från olika håll. Min tror är att sentimentet på bostadsmarknaden är för starkt för ett trendskifte skulle ske, speciellt i samband med att Riksbanken kommunicerat ut att räntan kommer förbi låg under en längre period framöver. Om någonting sker så att Riksbanken måste ändra sin plan om att låta reporäntan ligga kvar kommer det att slå hårt på bostadsmarknaden och kan skapa nya oroligheter. Det finns en stark korrelation mellan reporäntan och bostadspriserna som ni kan läsa mer om här. 

Bankerna
Riksbankens agerande har fått Handelsbanken och Nordea att höja sina bolåneräntor för att kompensera för den kostnaden som uppstår. Beroende på hur mycket media trycker på det här kan det ändra sentimentet, men min personliga åsikt är att vi är inte ser någon större förändring. SBAB, Skandia och Nordea har alla under året sänkt sina kalkylräntor, och inte med någon större procentandel, men en sänkning trots allt. Danske Bank har sänkt sin kalkylränta ordentligt, om man binder lånet i 30 år som kan ses vara attraktivt. Det kommer vara intressant att se SEB:s boprisindikator för januari och se hur bostadsmarknaden utvecklar sig under Q1. 

Makroekonomi
De makroekonomiska faktorerna som tullkriget mellan USA och Kina samt Brexit kommer utgöra en viktig del för den globala ekonomin, och i sin tur Sveriges ekonomi. En stor förlorare idag på tullkriget mellan USA och Kina är Tyskland som är Europas största ekonomi. Tyskland var väldigt nära under det tredje kvartalet att falla i en recession. Om det skulle inträffa kommer de flesta länderna i Eurozonen att följa samma spår och vi kommer se en bromsning i ekonomin. Världsbankerna har däremot under 2019 lyckats stimulera ekonomin med b.la räntesänkningarna, som resulterat i att man utsatt sig för ytterligare risk. Skiftar den globala ekonomin under 2020 och fortsätter sin nergång mot recession blir det svårare att stoppa den. Vad som sker om den globala ekonomin hamnar i recession är upp till spekulation men har svårt att se att det blir en stund som vi kommer glädjas åt.

Avslutningsord
Min tro är att sentimentet på bostadsmarknaden kommer fortsätta sakta klättra uppåt, och till följd  även de svenska bostadspriserna. Som jag tidigare pratat om i diverse artiklar så är jag lite orolig över de svenska hushållens belåning och ser inte att det kommer bromsa in någon gång snart. Riksbanken har ett flertal gånger nämnt att det är ett problem och att det utgör en stor risk för den svenska ekonomin. Den största risken jag ser idag är de makroekonomiska faktorerna som  tillsammans, med den höga skuldsättningen, kan skapa en riktigt soppa. 

Jag kommer fortsätta hålla ett öga på den svenska bostadsmarknaden, men även ekonomin runt om i världen, för att kunna göra kvalificerade gissningar när det kommer till vår bostadsmarknad. Ni får mer än gärna fortsätta med mig igenom den här resan och vill rikta ett stort tack till alla er som hört av sig under året.

Hoppas att ni haft en magisk jul och får ett ännu bättre nyårsfirande med nära och kära. 

God fortsättning,

/i.

About the author

Imran Kararic

Mäklare i Stockholm Stad, Östermalm.

Add comment

By Imran Kararic

Categories

Archives

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .