Riksbanken höjer reporäntan

Innan jul valde Riksbanken att höja räntan, vilket var väntat men fortfarande kom som en överraskning för många. Räntan höjdes från -0,50 till – 0,25 procent. Det är fortfarande en minusränta vilket i sig självt inte ändrar något, men det skickar en signal till samhället. Budskapet är att Riksbanken kommer försöka normalisera räntan och med största sannolikt höja räntan igen under kommande halvår. En höjning av räntan har inte skett under de senaste sju åren.

I samband med detta har storbanker som SBAB, Länsförsäkringar och Swedbank valt att följa Riksbanken och höja sina bolåneräntor. Nordea och SEB avvaktar till den 9 Januari då Riksbankens ränteändring träder i kraft. Detta har indirekt lett till att köparna på dagens marknad har blivit försiktigare och riskaverta. Det har i sin tur lett till att fler intressenter gärna vill stänga en bostadsaffär innan den öppna visningen och använder sig mer än gärna av så kallade riktade/dolda bud.

Föreningar med en högre belåningsgrad har fått en mer negativ klang samtidigt som föreningar med en låg belåningsgrad har fått en mer positiv klang. Detta kommer också vara något som köparna kommer fokusera mer och mer på under det kommande året.

Vad som väntar härnäst kan ingen svara på och det är alltid en spekulation, det spelar ingen roll vem som uttalar sig om framtiden. Min gissning är att bostadspriserna kommer fortsätta sjunka sakta framöver eller sicksacka runt den befintliga nivån, om inget drastisk händer. En markant uppgång idag ser jag dessvärre inte som möjlig på längre sikt. Konjunkturinstitutet flaggar också för en kommande lågkonjunktur som också stärker min egna tes om en mörkare bostadsmarknad.

Det här är en kort analys av dagens marknad och det återstår att se vad som komma skall. Tack för ni tog er tiden att läsa och hoppas att ni fann det intressant.

Tack för denna gång,
/i.

About the author

Imran Kararic

Mäklare i Stockholm Stad, Östermalm.

Add comment

By Imran Kararic

Categories

Archives

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .