Hur kommer coronaviruset att påverka Sveriges bostadsmarknad?
Den negativa inverkan på den globala ekonomin, orsakat av coronaviruset, riskerar att sätta världen i en recession. Ett svensk börsras på minus 12 procent skedde förgående vecka. Under samma vecka föll börsen i USA med ca 11 procent. Oroligheterna kring viruset var den triggande faktorn. Det kan leda till en lågkonjuktur i Sverige, som kan komma att försvaga det ekonomiska sentimentet bland det svenska folket. I sin tur kan det resultera i att bostadsmarknaden lämnar sin positiva trend. Under januari- och februarimånad fortsätter bostadsmarknaden visa styrka med en uppgång om runt 1 procent. Riksbanken har öppnat upp för att man kan komma att sänka reporäntan tillbaka till en negativ sats om nöden kallar för det, frågan är om det räcker.
Den som vill läsa mer om hur den svenska bostadsmarknaden var under börskraschen 2008 kan läsa mer om det i en tidigare artikel. En lågkonjuktur följde raset som kan ge en bild över vad som väntar.
Coronaviruset
Idag vet man inte i vilken utsträckning viruset har haft på den globala ekonomin. Man vet att det är illa, men hur illa det är kan ingen svara på. Det kommer vi få veta under de kommande kvartalen med rapporter från världens olika företag. Det finns redan företag världen runt som har kommunicerat ut att målen för de kommande kvartalen inte kommer nås. Apple, Nike och Coca Cola bland många andra har redan förvarnat för det här. Turism kommer påverkas enormt med fler personer som väljer att avboka den planerade semestern till t.ex Italien. Tyskland som är Europas största ekonomi har varit bräcklig som bäst under de senaste månader och det här kan vara det som får landet att tippa över i en lågkonjuktur. Den globala ekonomiska näringskedjan har drabbats hårt, och det kommer slå hårt på oss alla.
I veckan skedde det ett börsras, på flera håll än ett. En nergång som inte setts sedan krisen 2008 och som kommer att strama åt världsekonomin ytterligare. Om det är en överreaktion eller inte återstå att se, men det är ett tydligt tecken på att det ekonomiska sentimenten börjar svikta världen runt. Idag kommer vi förmodligen se en uppgång på den svenska börsen. Börsen i USA steg med ca 4,5 procent under gårdagen vilket bör ge den svenska börsen styrka att ta igen en del av förra veckans förluster.
Bostadspriser
Året för bostadsmarknaden har börjat starkt tack vare ett lågt utbud med ett en ökning på 1,4 procent på bostadsrätter i Stockholm, och villor upp med 3,4 procent . Januari är alltid en stark månad för bostadsmarknaden och efter säsongsjustering går bostadspriserna för hela riket upp 0,6 procent och 0,5 procent för villor. Priserna har fortsatt att stiga under halva februari enligt Valueguard och indikerar att bostadsmarknaden är fortsatt i en uppåtgående trend. Jag väntar med spänning för att se hur marsmånadens utveckling blir, då marknaden inte kommer ha hunnit reagera i februari.
Riksbanken och sentimentet
Det viktigaste kommer vara att hålla ögonen öppna för hur alla köpare och säljare reagerar med oroligheterna kring coronaviruset. Sentimentet kommer vara en nyckelfaktor de kommande månaderna och Riksbanken har öppnat upp för att en negativ reporänta inte är en omöjlighet. Två veckor sedan så var sentimentet fortsatt starkt med en ökning hos hushåll som trodde på ökade bostadspriser. Det var 8 % som trodde på sjunkande priser vilket inte har setts sedan toppen 2017. Faller sentimentet på bostadsmarknaden kommer vi snabbt se ett trendsskifte och där bostadspriserna börja fall. Riksbanken kommer att sänka reporäntan ytterligare för att stimulera marknaden, men en viss oro föreligger att det inte räcker.
Egna tankar
Min tro är att vi kommer se fortsatta stimuleringar från världens olika centralbanker med lägre räntor, obligationsköp och andra stimulerande verktyg. Frågan är om det räcker eller är det här stormen jag var orolig för i början av 2019. Coronaviruset har haft, och kommer ha, en stor påverkan på den globala ekonomin som i sin tur kommer påverka den svenska bostadsmarknaden negativt. Om marknaden är tillräckligt starkt för att stå emot det här, med eller utan hjälp från Riskbanken, återstår att se.
Utbudet av bostadsrätter och villor på Hemnet är fortsatt lågt om vi jämför med de senaste två åren, men i linje med år 2015-16. Generellt känner vi fastighetsmäklare att bostadsmarknaden är stark och att alla köpare är tillbaka på marknaden, men många säljare saknas fortfarande. Det är många besök på visningarna och de bra objekten flyger iväg oftast innan visning till höga kvadratmeterpriser.
Önskar er en fortsatt trevlig vecka,
Imran.