Budgivningsprocessen

Du har suttit i månader och kollat på olika Hemnet-annonser. Du har börjat inse vilka dina prioriteringar är när det kommer till din framtida bostad. Du har besökt ett par visningar som fångat ditt intresse men ingen som du känt är din nya plats att kunna komma kalla hemma. 

Sedan en dag, ser du den perfekta lägenheten som du väntat på i veckor. Den uppfyller alla dina krav och en sen måndagsvisningen bekräftar dina känslor, det känns som hemma. Vad gör du nu? 

I dagens inlägg tar jag upp processen som vi kommit att kalla budgivning. Det som vanligtvis sker efter visningarna och slutar med två parter som kommer överens vad gäller pris och tillträdesdatum. Parterna möts vanligtvis på fastighetsmäklarens kontor och signerar alla papper för att göra klart affären. Målet med detta inlägg är att få er köpare att vara mer förberedda inför en budgivning och ge er ett verktyg som ni kan använda er av.

Något som är ovärderligt och är en stor fördel är att ha en vän, kollega eller bekant som är en fastighetsmäklare. I ett drömscenario så gärna i samma område som du aktivt söker efter ditt nya hem. Om du sitter på ett boende och kommer avyttra det för att finansiera ditt kommande köp så rekommenderar jag att nyttja den fastighetsmäklarens resursers. 

Med en vetskap om marknaden och en gedigen erfarenhet i de olika processerna kommer en fastighetsmäklare kunna värdera objektet bättre. Det kan stoppa dig för att göra en s.k “dålig affär” eller hjälpa dig slå till på ett kap. Hur ska du lägga upp din strategi när det kommer till budgivningen, lägga ett skambud eller agera starkt och gå en bra bit över utgångspriset? När det kommer till budgivning har vi varit i dessa situationer fler gånger än vad vi kan räkna. Du kommer alltid känna dig mer trygg att diskuterar och bolla frågor med en fastighetsmäklare, än om du är ute på egen hand.

En annan viktig sak att tänka på i en budgivning är att lämna känslorna hemma. 

Vi människor är väldigt känslomässigt styrda och som många av er vet, leder ett känslomässigt beslut inte alltid till ett positivt resultat. När det finns flera parter som strider om samma objekt och båda är lika fast bestämda om att detta är deras nya hem slutar det vanligtvis med att budgivningen drar iväg till en hög nivå. 

Missförstå mig inte, en fastighetsmäklare existentiella dröm är att detta fenomen sker i varje försäljning, men det gör det inte. 

I slutet av dagen, om du lät dina känslor ta över, gick du säkerligen över din budget och du vann budgivningen. Du, fastighetsmäklaren och säljaren gör klart affären på kontoret och du har tagit det största steget när det kommer till köpet av ditt nya drömhem. 

Innerst inne, i större delen av fallen, kommer frågor som “betalade jag för mycket? och “Hur blir det när jag ska sälja? gnaga och hindra dig från att fullständigt njuta av ditt nya köp. 

När mina köpare har bestämt sig att buda på ett objekt ger jag de, och nu er, ett verktyg för att hindra att denna situation uppstår. Det är ett enkelt knep som utgår från att sätta upp två prisbilder, en som vi kommer att kalla för Target Price”och det andra för Max Price”.

Target Price är det pris du vill köpa bostaden för och att det ska genomsyra hela din budgivningsstrategi. Ett alternativ är att du ta en privatvisning, se bostaden och bekräfta att det är verkligen det du söker och sedan rikta budet till säljaren. Ett annat är invänta öppna visningarna och hålla kontakt med fastighetsmäklaren för att se hur många som närvarade på visningen. Fanns det flertal intressenter kan det vara bättre att lägga ett högre bud över utgångspriset men under dit Target Price. Var det dåligt intresse kan man lägga ett lägre bud under, men fortfarande i närheten av utgångspriset för att förhoppningsvis landa i närheten av ditt Target Price när budgivningen börjar gå trögt. 

Max Price är som ni säkerligen förstått det tak ni sätter upp för er själva. Det här är ett måste innan ni hoppar in i budgivningen och det finns inga undantag att gå över. Det ska vara en mentalspärr som inte får överskridas, det finns ingen ursäkt som rättfärdigar dig att passera den. Det spelar ingen roll om fastighetsmäklaren säger att det är ditt livs största chans att förvärva en del av svensk historia, NEJ är ditt svar. Om du har satt denna gräns innan du hoppat in i budgivningen och mentalt ställt in dig på detta kommer dina känslorna ha svårare att ta över.

Det finns fler saker man kan ta upp och varje budgivning ser annorlunda ut, men för denna gång får det räcka i samband med att inlägget börjar dra ut. För er som tagit er så här långt ville jag bara säga att min mail är alltid öppen för den som vill diskutera och bolla. Det är bara att ta er in på kontaktfliken så hör jag av mig så fort jag kan. 

Ha en fortsatt trevlig söndag,
Imran. 

About the author

Imran Kararic

Mäklare i Stockholm Stad, Östermalm.

Add comment

By Imran Kararic

Categories

Archives

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .