Hemnet Trends – Sommarförsäljning

Nu närmare vi oss de varmare månaderna på året och sommaren ligger runt hörnet. Det är många säljare som börjar fråga sig – kan man sälja sin bostad under sommaren? Gemene mannens tanke är att aktiviteten är betydligt lägre än vanligt som i sin tur resulterar i ett lägre slutpris. Alla är på semester och hela bostadsmarknaden är i en dvala tills augusti. Men hur ser det egentligen ut? 

Målet med inlägget är att måla upp en rättvisare bild över hur marknaden faktiskt ser ut under sommarperioden. Det kommer underlätta för er som velar mellan att påbörja en förmedlingsprocess i sommar eller vänta in augusti att ta ett mer kvalificerat beslut.

Vi måste börja med att definiera “sommarperioden”. Ser vi till datan kan vi se att den lägre perioden startar i mitten av juni och når sin botten mot slutet av juli. I början av augusti börjar antalet unika besökare på Hemnet att öka och en till två veckor in i månaden har antalet exploderat.

Sommarperioden startar därmed från den andra veckan i juni tills andra veckan i augusti. Skillnaden vad gäller de genomsnittliga unika besökare per månad har ni nedan.

  • Maj har 7 565 395 unika besökare.
  • Juni har 6 864 848 unika besökare.
  • Juli har 6 101 858 unika besökare.
  • Augusti har 7 990 157 unika besökare. 

Som ni kan se är det nästan 2 000 000 mindre unika besökare på Hemnet om man jämför toppen i augusti mot botten i juli.

Hur ser det ut vad gäller utbudet på Hemnet? 

Fokuset här ligger på Stockholm – inom tull. Tittar vi på maj kan vi se att det brukar ligga runt 1 200 annonser i mitten av maj. Stegvis därefter går utbudet ner och när vi närmar oss mitten av juni är utbudet närmare 1 000 annonser. I juli, när det är som minst aktivitet, ligger utbudet enbart runt 600 annonser ute på Hemnet. 

Säljarens oro över ett mindre tryck på marknaden är inte obefogat men innebär det automatiskt att slutpriserna blir lägre? 

Om vi tittar tillbaka på slutpriserna under sommarperioden de senaste tio åren, så har har priserna, enligt maklarstatistik.se, antingen stått stilla eller ökat. Vilket innebär att trots ett lägre utbud så har slutpriserna varit på samma nivå, om inte högre, när marknaden haft högre aktivitet. Anledningen till varför det ser ut som det gör väljer jag att inte spekulera i.

Som säljare behöver du därmed inte vara orolig över om du blir tvungen att starta en förmedlingsprocess under sommarperioden. Det händer att trycket inte är lika stort på annonsen och kan vara färre människor på visningen men däremot bör slutpriset vara i linje med priserna under en mer aktiv marknad. 

En fördel som är värd att lyfta vad gäller sommarperioden är att utbudet är lägre. Det innebär att köpare inte har lika många alternativ att välja mellan. Det finns t.ex inte en granne två gator bort med en liknande bostad som intressenten kan vända sig till vid en tuffare förhandling. Det gör att annonser som kommer ut under sommarperioden inte har lika stor konkurrens. Det betyder att säljaren befinner sig i en starkare maktposition i en förhandling än om köparen hade ett flertal andra objekt att vända sig till.

Velar ni om att pröva marknaden nu under sommaren så skulle jag ge det ett försök. Det värsta som kan hända är att man prövar gå ut i början av juli och att marknaden inte når upp era förväntningar. Då kan ni invänta trycket i augusti och se om det blir någon skillnad på slutpriset.

Önskar er alla en toppen söndag,

/i.

About the author

Imran Kararic

Mäklare i Stockholm Stad, Östermalm.

Add comment

Categories

Archives

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .